Ποιο άλλο υλικό της γης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πολυτιμότερο δώρο που κάποιος να χαρίσει σε μια επέτειο, σε ένα γάμο, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και γενικά σε κάθε γιορτή και χαρά της ζωής αν όχι το διαμάντι? Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα απαντούσαν διαφορετικά, ειδικά οι γυναίκες.
Το διαμάντι δεν είναι απλά το πιο πολύτιμο υλικό που έχει στα σπλάχνα της η γη, αλλά με την εξειδικευμένη βοήθεια μιας σειράς από άρτια καταρτισμένους τεχνίτες μετατρέπεται και στο πιο λαμπερό πολύτιμο πετράδι.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που πάλι κατατάσσει το διαμάντι στην κορυφή των μέχρι σήμερα γνωστών υλικών και φυσικών στοιχείων είναι η σκληρότητα του. Στην κλίμακα του Mohs που μετρά τη σκληρότητα των ορυκτών κατέχει μόνο του την πρώτη θέση, με βαθμό σκληρότητας 10.
Το διαμάντι χαράζει τα πάντα και δεν χαράζεται από κανένα υλικό.
Τα πρώτα διαμάντια ανακαλύφθηκαν στην Ινδία το 1000 π.χ. περίπου και μέχρι τον 18ο μχ αιώνα ήταν σχεδόν η μοναδική χώρα με παραγωγή αυτού του πολύτιμου πετραδιού. Άλλες χώρες παραγωγής σήμερα ειναι η Βραζιλία, η νότιος Αφρική, η Σιβηρία και πρόσφατα ο Καναδάς.
Η πρώτη κοπή ακατέργαστων διαμαντιών χρονολογείται πιθανόν το 1550 μΧ και έγινε στην Αμβέρσα η οποία έμελλε να είναι το πιο σημαντικό κέντρο διαμαντιών του πλανήτη. Οι πιο φημισμένοι τεχνίτες κοπής διαμαντιών ήταν Εβραίοι. Κέντρα κοπής σήμερα υπάρχουν το Βέλγιο, στην Ινδία, στο Ισραήλ, στη Νότιο Αφρική, στις ΗΠΑ.
Για να μετρήσουμε την αξία ενός διαμαντιού, καθιερώθηκαν διεθνώς τα κριτήρια τα επονομαζόμενα 4C, που μετρούν κάθε ένα ξεχωριστά τις ιδιότητές ενός διαμαντιού κατεργασμένου ώστε οι ειδικοί επιστήμονές, γεμολόγοι να αποφαίνονται με όμοια κριτήρια για την πραγματική αξία του κάθε διαμαντιού ξεχωριστά.